Jak uchronić się przed zawałem serca?

Zawał serca jest jedną z najczęściej pojawiających się chorób mięśnia sercowego. O ile kiedyś w grupie ryzyka znajdowały się osoby w starszym wieku, tak dziś coraz częściej schorzenie zagraża młodemu społeczeństwu. Czy są sposoby, aby na długo cieszyć się zdrowym i silnym sercem? Oczywiście! Wystarczy przyjrzeć się swojemu trybowi życia i wykluczyć te elementy, które szkodzą nie tylko sercu, ale również pozostałym układom.

Aby wykluczyć prawdopodobieństwo pojawienia się zawału serca, należy przede wszystkim zmienić swoją dietę. W pierwszej kolejności trzeba wykluczyć z niej tłuszcze zwierzęce. W ich miejsce wprowadzić cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega-6. Ich największe ilości odnajdziemy w tłustych rybach morskich oraz olejach roślinnych. W tłuszczach zwierzęcych znajdują się duże ilości cholesterolu, które bezpośrednio powodują szybsze namnażanie się blaszek miażdżycowych. W codziennej diecie nie może również zabraknąć warzyw i owoców, zaś ilość soli kuchennej spożywana każdego dnia nie powinna przekroczyć 8 gram.

Co jeszcze wpływa na zawał serca? Oczywiście czynniki stresogenne. Będąc zdenerwowanym, akcja serca zaczyna drastycznie przyspieszać, co warunkuje wzrost ciśnienia tętniczego. A zatem, im częściej popadamy w silne emocje, tym częściej nasz organizm ulega przeciążeniu, a w szczególności układ krążenia, który w tym wypadku ma bardzo dużą pracę do wykonania.Prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca potęguje palenie papierosów. Nikotyna zawarta w tytoniu powoduje zwężanie się tętnic, co również sprzyja przyspieszeniu pracy serca. W morfologii palaczy znajduje się większa ilość białych krwinek oraz płytek krwi, co bezpośrednio wpływa na namnażanie się blaszek miażdżycowych.

Kolejnym czynnikiem, który wpływa na zawał serca tZawał sercao cukrzyca. Niewłaściwie leczona prowadzi do wzrostu glukozy we krwi, która staje się lepka. A to z kolei sprzyja powstawaniu zakrzepów blokujących światło naczyń krwionośnych. Zbyt wysoki poziom glukozy przyczynia się do niewłaściwego przetwarzania tłuszczów, poziom cholesterolu zaczyna wzrastać, czego konsekwencją jest miażdżyca naczyń krwionośnych.

Duży wpływ na powstawanie zawału serca wywiera nadciśnienie tętnicze. Przy wysokim ciśnieniu krew w sercu pompowana jest z większą siłą, czego efektem jest twardnienie, grubienie i zwężanie tętnic. W tak uszkodzonych naczyniach o wiele szybciej zaczynają tworzyć się blaszki miażdżycowe.
Duży udział w występowaniu chorób serca odgrywają skłonności dziedziczne. Jak pokazują badania, zawał serca występuje częściej, jeśli u rodziców, w tym przypadku najczęściej u ojca, miał miejsce zawał przed 50-tym rokiem życia.

Related posts:

Tags: , , ,

About the Author

Post a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top